Günümüzde, teknolojideki hızlı değişimler sonucunda eskiden kullanılan ders araç ve gereçleri ile şu anda kullanılanlar arasında farklılıklar gözlenmektedir. Söz konusu farklılıklardan ilki, öğretmen ve öğrenci rollerindeki değişimleri takip eden sınıf ve okulların fiziksel değişimidir. 21. Yüzyılda, eskiden kullanılan kara tahta; yerini akıllı tahtaya, yansıtım aletine ve taşınabilir bilgisayarlara bırakmıştır. Geçmiş ve günümüz arasındaki değişim ve farklılıklar, bilginin öğretmenden öğrenciye aktarılan bir nesne olarak görüldüğü bir eğitim yaklaşımından; öğrencilerin öğretmenin kılavuzluğunda bilgiyi hep birlikte yapılandırdıkları bir eğitim yaklaşımına doğru ilerlemiştir (Keser, 2005). Yeni nesillerin günümüzdeki teknolojik araçları çok kullanmaları gerçeği, söz konusu gençler için dijital yerli (Dijital Naife) ifadesini uygun kılmaktadır (Prensky, 2001a; 2001b). Dijital yerli olarak adlandırılan yeni nesil, günlerini bilgisayar (Hor zum 2011), cep telefonu, müzik çalar, video oyunları gibi dijital araçlarla geçirdikleri için, öğrenme ortamlarının teknolojik araçlarla donatılmasının ve öğrencilerin teknolojik okuryazarlık seviyelerine uygun aktiviteler, projeler yapılmasının öğrencilerin okul başarılarına ve motivasyonlarına katkıda bulunacağı ileri sürülmektedir (Conole & Aleviz, 2010). Fakat söz konusu değişimlere eski değerlerine bağlı kalarak direnen öğretmenlerin varlığı da yadsınamayacak bir gerçektir (Elmas, Demir döğen & Geben, 2011).
Neden Web 2.0 Araçları
Web 2.0 araçlarının tercih edilmesinin en önemli nedeni, web 1.0 araçlarından farklı olarak sadece verilen bilgilerin ekranda okunmasından ziyade, ortak bir akılla birçok kullanıcıyı bir arada sosyal ve aktif bir ortamda aynı hedefe ya da ürüne odaklayabilmesidir (O’Reilly, 2007). Daha geniş bir biçimde Web 2.0, kullanıcılarında içerik geliştirebildiği, birbirleriyle işbirliği yapabildiği, kullanıcılar arasında bilgi ve fikir alışverişini destekleyen ikinci kuşak web platformu olarak tanımlanmaktadır (McLoughlin & Lee, 2007). İnternet erişiminin artması, sosyal becerilere ve yaratıcılığa yapılan vurgu ile birlikte web 2.0 araçlarının yaygınlığı da gittikçe artmaktadır (Crook vd., 2008).
Öğretmen için web 2.0 araçlarını kullanmanın yararları
- Web 2.0 araçlarını kullanan bir öğretmen sınıfına getirdiği farklı aktivite, programlar ve ürünler sayesinde sınıfına canlılık ve hareket katar.
- Öğretmenin değerlendirme anlayışı çeşitlenir yazılı notlarının ötesinde öğrenciler tarafından ortaya konan ürünleri de değerlendirir.
- Öğretmen derslerinde daha güncel ve işlevsel içerikleri kullanır. Günlük hayattan güncel sorun ve problemler üzerinden rahatlıkla örnekler verebilir.
- Öğretmen ortaya konan bir ürünün izini internet üzerinden rahatlıkla sürebilir, çünkü hazırlanan ürünlerle ilgili alıntı yapılan yerler ve kullanılan araçlar detaylı olarak bağlantılarla (hyperlinklerle) belirtilmektedir.
Öğrenci için web 2.0 araçlarını kullanmanın yararları
- Devamlı farklı web 2.0 araçlarını kullanan öğrenci daha aktif ve zinde kalır. Öğrencileri ileriki hayatlarında teknoloji okuryazarı, aktif ve katılımcı bireyler olmaya iter. Bu da onları ilerdeki meslek yaşamlarına hazırlar (Punie & Cabrera, 2006).
- Web 2.0 araçları ile ürün odaklı çalıştığı için gösterdiği çaba ve gayretin karşılığını somut olarak görür (O’Reilly, 2007).
- Ürün üzerinde esnek çalışma saatlerinde ve sınıf dışı ortamlarda da rahatlıkla çalışabilmesi, farklı öğrenme tarzları olan öğrencileri destekler (Prashnig, 2006).
- Bilgiye en güncel ve işlevsel hali ile ulaşır (O’Reilly, 2007).
- Öğrenciler web bağlantıları (hyperlink) mantığı ile öğrendikleri bilgilerin kaynağına gidebilir ve rahatlıkla istedikleri kavramlar hakkında daha derinlemesine araştırma yapabilirler (O’Reilly, 2007).
- Öğrenciler daha çok duyu organı ile eğitim ortamına katılırlar ve bu da onların daha akılda kalıcı bilgiler edinmelerini ve bilişsel olarak da gelişmelerini sağlar (Prensky, 2009).
- Öğrencilerin genellikle bu farklı web araçları ile geliştirdikleri ürünler ile sınıfa gelmeleri aktivitelere katılmak için motivasyonlarını da artırır (Conole & Alevizou, 2010; Lu, Lai, & Law, 2010).
- Öğrenciler hazırladıkları ürünle ilgili eleştiriler alabilirler ve bu eleştirilere göre rahatlıkla ortaya koydukları ürünü geliştirebilirler. Bu şekilde öğrenciler üzerlerinde çalıştıkları akademik konularla daha çok iç içe olur ve kendi öğrenmeleri üzerinde kontrolleri artar (Bonk, 2009; Conole & Alevizou, 2010; Franklin, & Van Har Melen, 2007).
- Öğrencilerin, genellikle web 2.0 araçlarını kullanırken gruplar halinde çalışması teşvik edilir bu da sosyalleşmelerini ve birbirlerinin tecrübe ve bilgilerinden olabildiğince faydalanmalarını sağlar (Conole & Alevizou, 2010; Franklin & Van Har Melen, 2007; Lu, Lai, & Law, 2010; O’Reilly, 2007).
- Öğrencilere ders kitaplarının ötesine geçme, içerik oluşturma ve içeriği manipüle etme hakkı tanır; bu da öğrencilerin özgüvenlerinin gelişmesini sağlar (Conole & Alevizou, 2010).
Sınıf ortamı açısından Web 2.0 araçlarının yararları
- Daha aktif ve katılımcı bir sınıf ortamı sağlar.
- Sınıf ortamında öğrencilerin birbirine karşı tutum ve davranışlarını olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir.
- Web 2.0 araçlarının yukarıda sıralanan yararlarına, her uygulama da ulaşılması mümkün olmayabilir. Bu yararlar daha çok bu tip araçları öğretmenlerin bulundukları fiziksel ve sosyal ortam şartlarına uygun öğrenme teorileri ile destekleyerek gözden geçirip amaçlarına uygun olarak kullanma becerileri ile ilgilidir (Lu, Lai, & Law, 2010). Bu nedenle, bu araçların ders içinde öğrenme ortamının hedef ve amaçlarına uygun bir şekilde öğrencileri akademik olarak devam eden bir sürece çekmeyi planlamak için kullanıldığı unutulmamalıdır.
Tartışma ve Sonuç
OECD’nin 2009 yılında yayınladığı bir rapora göre öğretmenlerin Web 2.0 teknolojilerini sınıflarında aktif olarak kullanmamalarının 3 temel nedeni vardır: Bunlar, öğretmenlerin bu tip teknolojileri kullanmaları için teşvik edilmemeleri; bu teknolojilerin derslerde kullanılmalarının sağladığı olumlu eğitim çıktılarını gösteren akademik çalışmaların öğretmenler tarafından yeterince etkili bulunmaması ve eski, baskın eğitim kültürü bariyerinden çıkmakta zorlanmaları ve teknoloji ile zenginleştirilmiş ders tecrübelerinin ve teknolojiyi derslere katmanın sağlayacağı faydaları tam olarak idrak edememiş olmaları olarak sıralanabilir (OECD, 2009). Bu çıktıları göz önüne alınarak hazırlanacak eğitim programları bu sürecin üstesinden gelebilecektir.
Tam Metin için tıklayınız.
PROGRAM ADI
- TeamUp
- Reflex
- Jigsawplanet
- İvishyouto
- Photopeach
- Padlet
- Blogger
- Weebly
- Wix
- Prezi
- Popplet
- Titanpad
- Bitstrips
- Comic Creator
- Writecomics
- Wittycomics
- Google Docs
- Little Bird Tales
- Story Bird
- Narrable
- Storyjumper
- Sitepal
- Fantashow
- Voki
- Penzu
- Zooburst
- Scratch
- İssuu
- Slideshare
- Jing
- Glogster
- Helloslide
- Picturetrail
- Swishmax
- Tripwow
- Audacity
- P22 Musitext
- Powtoon
- Proshow gold
- Moviemaker
- Animoto
- Videoscribe
- Wimeo
- Youtube
- Educatortechnol
- Edmodo
- Sketch up
- Format factory
- Cloudconvert
- Toonboom
- Goanimate
- Zimmertwins
- K-sketch
- Monkeyjam
- Pivot
- Supalogo
- Voicethread
- Clipping magc
|
PROGRAM LİNKİ
- http://teamup.aalto.fi/
- http://reflex.aalto.fi/
- http://www.jigsawplanet.com/
- http://iwishyouto.com/
- http://photopeach.com/
- http://padlet kul.com/
- https://www.blogger.com/
- http://www.weebly.com
- http://tr.wix.com/
- http://prezi.com
- http://popplet.com/
- http://titanpad.com/
- http://www.bitstrips.com/
- http://www.readwritethink.org/
- http://writecomics.com/
- http://www.wittycomics.com/
- https://docs.google.com/
- https://littlebirdtales.com/
- http://storybird.com/
- https://narrable.com/
- http://www.storyjumper.com/
- http://www.sitepal.com/
- http://fantashow.com/
- http://www.voki.com/
- http://penzu.com/
- http://www.zooburst.com/
- http://scratch.eba.gov.tr/
- http://issuu.com/
- http://www.slideshare.net/
- http://www.techsmith.com/
- http://www.glogster.com/
- http://helloslide.appappeal.com
- http://www.picturetrail.com/
- http://www.swishzone.com
- http://tripwow.tripadvisor.com/
- http://audacity.sourceforge.net/
- https://p22.com/musicfont/
- http://www.powtoon.com/
- http://www.photodex.com/
- http://windows.microsoft.com
- http://animoto.com/
- http://www.sparkol.com/
- https:// www.wimeo.com
- http://www.youtube.com/
- http://www.educatorstechnology.
- https://www.edmodo.com/
- http://www.sketchup.com/
- http://www.pcfreetime.com/
- https://cloudconvert.org/
- https://www.toonboom.com/
- http://goanimate.com/
- http://www.zimmertwins.com/
- http://www.k-sketch.org/
- http://monkeyjam.org/
- http://www.gezginler.net/
- http://supalogo.com/
- http://voicethread.com/
- http://clippingmagic.com/
|
HANGİ AMAÇLA KULLANILACAĞI
- (Öğrencilerinizi gruplara ayırmak for kullanılabilir).
- (Öğrenciler personal yansımalarını kaydedebilir.)
- (Resimlerden bulmaca Elde Edilebilir).
- (Hareketli tebrik Kartı hazırlanabilir).
- (Fotoğraflardan slayt hazırlanabilir).
- (İnternet üzerindeki tahtaya eklenebilir değil).
- (Blog hazırlanabilir).
- (Ücretsiz blog, site oluşturulabilir).
- (Ücretsiz web sitesi hazırlanabilir).
- (Sunumlar hazırlanabilir).
- (Öğrenciler Zihin Haritası Havale hazırlayabilir).
- (Belge uzerinde SIM Express Anda çalışılmasını Sağlar).
- (Karikatür hazırlanabilir)
- (Karikatür, çıkartmalar hazırlanabilir).
- (Karikatür hazırlanabilir).
- (Karikatür hazırlanabilir).
- (Dosyalar hazırlanıp, paylaşılabilir)
- (Hikaye, masal hazırlanabilir-ebook)
- (Hikaye hazırlanabilir).
- (Hikaye oluşturulabilir).
- (Hikaye Kitabı oluşturulabilir).
- (Avatar hazırlanabilir).
- (Fotograf videolardan bir film oluşturulabilir ve).
- (Ücretsiz avatar hazırlanabilir).
- (Ücretsiz dergi oluşturulabilir).
- (Üç boyutlu hikaye oluşturulabilir).
- (Scratch eğitimine ulaşılabilir).
- (E-kitap hazırlanabilir).
- (Slayt hazırlanıp, paylaşılabilir)
- (Ekrandaki Kısa bir video paylaşılabilir! Fotoğraf ve).
- (Afiş hazırlanabilir).
- (Sunumlara ses eklenebilir).
- (Fotoğraflardan sunu hazırlanabilir).
- (Flaş animasyon hazırlanabilir).
- (Müzikli, fotoğraflardan Ücretsiz ve Sunu Hazırlama)
- (Ses Düzenleme, kaydetme yazılımı)
- (Metinlerden müzik Dosyası Elde Edilebilir
- (Animasyonlu Video sunum oluşturulabilir ve).
- (Video, sunum hazırlanabilir).
- (Film Hazırlama)
- (Videolar oluşturulabilir).
- (Video hazırlanabilir).
- (Sunu, Video hazırlanabilir).
- (Video Izlenebilir, paylaşılabilir)
- (E-öğretme Araçları)
- (Sanal Sınıf, facebook´a benzetilebilir).
- (3 boyutlu Çizim Yapılabilir).
- (Dosya uzantıları dönüştürülebilir).
- (Dosyalar ARASINDA DÖNÜŞÜM Yapılabilir).
- (Karikatür, animasyon hazırlanabilir).
- (Animasyon hazırlanabilir)
- (Çizgi film animasyon hazırlanabilir).
- (Animasyon hazırlanabilir)
- (Web kamerasından Alınan bilgiye görüntülerle, animasyon)
- (Animasyon Hazırlama Programı).
- (Logolar hazırlanabilir).
- (Sanal Ortam uzerinden görüşmeler Yapılabilir)
- (Fotograflar roads oluşturulabilir kırpma ettik, aninda çevrimiçi Maske Kesme uzerinde.
|